Skip to main content

Snijbiet

Wat is snijbiet?
Snijbiet is een bladgroente. Vaak zijn de stengels (ook wel ribben genoemd) rood, maar er zijn ook varianten met witte, gele, oranje, groene, roze en paarse stengels. Dat noemen we ook wel regenboogsnijbiet.

Hoe smaakt snijbiet?
De smaak doet het meest denken aan spinazie, maar dan iets bitterder. Ook proef je het aardse van ‘gewone’ bietjes terug.

Welk deel is eetbaar?
De bladeren en stengels zijn eetbaar.

Oogstinstructies
Snijbiet oogsten doe je eenvoudig door de bladeren inclusief de stelen voorzichtig van de moederplant af te breken. Dit kun je eventueel ook met een scherp mesje doen. Regelmatig oogsten bevordert tevens de aanmaak van nieuw blad. Kies de mooie dikke stelen uit.

Hoe bewaar je snijbiet?
Gebruik snijbiet altijd zo vers mogelijk, dan is hij het lekkerst. Lang kun je deze bladgroente niet bewaren. Twee dagen in de groentelade van je koelkast is wel echt het maximum.

Wat kun je er allemaal mee?
Snijbiet is in de keuken een veelzijdige groente. Je kunt zowel de stelen als het blad op diverse manieren verwerken. Je kunt snijbiet namelijk roerbakken, koken én stoven. Ook rauw in diverse salades, door een stamppot of een pizza smaakt snijbiet heerlijk.

Heb je al zin gekregen om met deze lekkere groente aan de slag te gaan? Kies dan snel één van deze recepten met snijbiet uit en maak deze favoriet van onze mede oogstaandeelhouders. Hier ga je vast en zeker van genieten.

 

Recepten

Een lekker recept van Eef Haveman:

recept snijbietensoufle

Deze hartige taart met snijbiet  a la Ottolenghi is een favoriet van Maartje. Het is een taart die je makkelijk een dag van te voren al kunt voorbereiden. De combinatie van de snijbiet met rode ui, salie, citroen en ricotta maken het een lekker voorjaarsgerecht.

recept hartige taart met snijbiet

Zaterdag 11 mei: Plantjesmarkt. Bestel nu je moestuinpakket in de voorverkoop!

X