Skip to main content

Spinazie

Wat is spinazie?
Spinazie is een donkergroene bladgroente met malse blaadjes en een volle smaak. Er zijn verschillende soorten spinazie. Kleinbladige spinazie: deze spinazie is heel geschikt voor gebruik in salades. Grootbladerige spinazie: deze spinazie is wat stugger. Deze spinazie wordt meestal gekookt of verwerkt in warme gerechten. Wilde spinazie: deze spinazie is wat steviger en heeft een onregelmatiger blad.

Hoe smaakt spinazie?
Spinazie heeft een wat aardse, volle smaak.

Welk deel is eetbaar?
Zowel de blaadjes als de steeltjes.

Oogstinstructies
Je oogst de blaadjes wanneer ze ongeveer 6 centimeter groot en nog donkergroen zijn. Snijd de blaadjes met een mesje van de plant of breek de bladeren eraf. Als je de wortels laat zitten kan er over 2 of 3 weken nog een keer van de plant geoogst worden. Als je de grote bladeren eraf oogst, zullen de kleine bladeren nog mooi doorgroeien voor de volgende oogst.

Hoe bewaar je spinazie?
Je kunt verse spinazie het beste op de dag van aankoop eten. Als dit niet lukt, kun je verse spinazie 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaren. Na ongeveer 2 minuten blancheren, kun je spinazie ook invriezen. In een goed afgesloten plastic zakje of bakje is de groente tot 12 maanden houdbaar (bij minimaal -18°C).

Wat kun je er allemaal mee?
Spinazie is een veelzijdige groente. Je kunt het koken, wokken of roerbakken. Maar het kan ook goed gebruikt worden als basisingrediënt in een quiche of een lasagne, of om spinaziesoep mee te maken. Daarnaast kan vooral kleinbladige bladspinazie uitstekend worden gebruikt in een salade.
Heb je al zin gekregen om met deze lekkere groente aan de slag te gaan? Kies dan snel één van deze recepten met spinazie uit en maak deze favoriet van onze mede oogstaandeelhouders. Hier ga je vast en zeker van genieten.

 

Zaterdag 11 mei: Plantjesmarkt. Bestel nu je moestuinpakket in de voorverkoop!

X