Skip to main content

Spruiten

Wat zijn spruiten?
Spruitjes behoren tot de sluitkolen. Sluitkolen zijn die kolen waarvan de bladeren zich dicht op elkaar over het groeipunt sluiten. Op deze manier vormen zij de kool. Een ander kenmerk van sluitkolen is dat ze een ‘wasachtig’ buitenblad hebben. 

Hoe smaken spruiten?
Spruitjes hebben een uitgesproken mild bittere smaak.

Welk deel is eetbaar?
Spruitjes zijn de okselknoppen van de spruitkool en dat is het gedeelte dat wordt gegeten. De spruitkop is ook eetbaar, alleen deze top je pas op het moment dat de groei van de plant aan het afnemen is of op moment dat je wilt dat de spuiten dikker gaan worden.

Oogstinstructies
De spruitjes (okselknoppen) breek je eenvoudig van de plant af.

Hoe bewaar je spruitjes?
Spruitjes zijn zeker een week houdbaar in de koelkast en lenen zich er ook goed voor om te blancheren en vervolgens in te vriezen.

Wat kun je er allemaal mee?
Spruitjes kun je koken, maar ook roerbakken of als een puree verwerken. Door een kruisje in de spruit te snijden, zal deze een minder bittere smaak hebben.

Heb je al zin gekregen om met deze lekkere groente aan de slag te gaan? Kies dan snel één van deze recepten met spruiten uit en maak deze favoriet van onze mede oogstaandeelhouders. Hier ga je vast en zeker van genieten.

 

Recepten

Recept van Henk Klein Gunnewiek (voorzitter Stichtingsbestuur):

Voor 4 personen:

Ingredienten

500 g spruiten
1 kleine ui
250 g kastanjechampignons
25 g ongezouten roomboter
1 el tarwebloem
½ groentebouillontablet
125 ml verse slagroom
200 ml water

 

Bereiding
1. Snijd de onderkant van de spruiten, haal de buitenste blaadjes eraf en halveer de spruiten. Snipper de ui en snijd de champignons in kwarten.
2. Verhit de boter in een koekenpan en bak de spruiten, ui en champignons op
middelhoog vuur in 5 min. goudbruin. Voeg de bloem toe en bak al roerend 1
min. mee. Verkruimel de bouillontablet erover, voeg de slagroom en het water
toe. Breng aan de kook en laat ca. 10 min. op laag vuur stoven. Roer regelmatig.

Combinatietip: lekker met krieltjes en gegrilde kalkoenfilet.

Het bloemenplukseizoen is voorbij en de pluktuin gesloten. In 2025 ben je weer van harte welkom!

X