Skip to main content

Ui & lenteui

Wat is een (lente)ui?
Een ui is een bolgewas welke uit meerdere lagen bestaat. De buitenste laag verdroogd tot een papierachtige laag. De lenteui wordt ook wel stengelui genoemd. De ui maakt een stevige lichte schacht en vormt geen bol.

Hoe smaakt (lente)ui?
De ‘reguliere’ ui smaakt en ruikt sterk.  Door een ui te koken of te bakken wordt de ui zoeter en smaakt deze minder sterk. Een stengelui heeft een wat zachtere smaak, tussen een ui en prei in.

Welk deel is eetbaar?
Van de lenteui is alles te eten, ook het (groene) loof is eetbaar mits vers geoogst. De buitenlaag van een ui en de wortels van de uit haal je voor de bereiding van de ui af. Alhoewel je een ui in de bouillon prima kan koken inclusief de bruine schil. Zolang je deze na het koken maar weer weghaalt.

Oogstinstructies
Trek de (lente)ui voorzichtig uit de grond.

Hoe bewaar je lenteui?
Je kunt lenteui een paar dagen koel en donker bewaren maar uiteindelijk wordt ze dan vrij snel slap en verliest ze haar knapperigheid. Je kunt stengeluitjes niet ‘bewaren’ zoals uien, simpelweg omdat ze geen bol heeft waar ze haar voeding in op kan slaan.

De reguliere ui bewaar je in het donker op een koele droge plek. Dan is de ui enkele weken tot maanden te bewaren.

Wat kun je er allemaal mee?
Vanwege de wat zachtere smaak is lenteui erg lekker rauw; op een broodje filet Americain, in soepen en sauzen, maar overbekend in roerbakschotels en natuurlijk ook gewoon in een salade.

Heb je al zin gekregen om met deze lekkere groente aan de slag te gaan? Kies dan snel één van deze recepten met (stengel)ui uit en maak deze favoriet van onze mede oogstaandeelhouders. Hier ga je vast en zeker van genieten.

 

Zaterdag 11 mei: Plantjesmarkt. Bestel nu je moestuinpakket in de voorverkoop!

X