Skip to main content

Stokslabonen/spekbonen

Wat zijn stokslabonen/spekbonen?
Stokslabonen worden ook wel spekbonen genoemd. Op het oog is het een kruising tussen snijbonen en sperziebonen. De peulen zijn minstens even lang als snijbonen, maar even stevig en bolrond als sperziebonen. De kleur kan verschillen: meestal groen, maar er worden ook gele en zelfs paarse bonen aangeboden.

Hoe smaken stokslabonen?
De smaak is die van sperziebonen, maar iets intenser en een tikje zoeter.

Welk deel is eetbaar?
Stokslabonen zijn net als sperziebonen in zijn geheel te eten. Eventueel haal je de draden er af.

Hoe oogst je stokslabonen?
Knip de stokslabonen van de planten als ze ongeveer 20 cm lang zijn. Door te knippen beschadig je de planten niet. Het loont de moeite om bij het oogsten wat verder door te lopen naar de stokken meer naar achter en vooral ook tussen de bladeren te speuren! Als de bonen ‘strak in hun vel’ zitten zijn ze rijp. Mocht je een mooie dikke boon zien, voel dan even of er niet teveel lucht in zit. Dan is de boon overrijp en laat je hem liever hangen of je neemt ze mee om te drogen.

Hoe bewaar je stokslabonen?
Verse spekbonen kun je het beste bewaren in een open zak in de koelkast. Daar blijven ze 3-5 dagen goed. Bij temperaturen boven de 6 graden zijn de bonen vatbaar voor bederf, dus buiten de koelkast kun je ze maximaal twee dagen bewaren. Indien je ze langer wilt bewaren is invriezen aan te bevelen.

Wat kun je er allemaal mee?
Stokslabonen kun je op dezelfde manieren toepassen als sperziebonen: wokken, stomen, in een ovenschotel verwerken, in stamppot of in een salade. Houd hierbij wel rekening met de langere kooktijd. Je kunt de spekbonen voor garen door ze eerst te koken.

Heb je al zin gekregen om met deze lekkere groente aan de slag te gaan? Kies dan snel één van deze recepten met stokslabonen uit en maak deze favoriet van onze mede oogstaandeelhouders. Hier ga je vast en zeker van genieten.

 

Recepten

Zaterdag 11 mei: Plantjesmarkt. Bestel nu je moestuinpakket in de voorverkoop!

X