Skip to main content

Tijm

Geuren roepen levendige herinneringen op. De kans is groot dat je bij tijm in gedachten teruggaat naar een heuvelachtig, mediterraans landschap, waar je op een zomerse dag bedwelmd werd door de etherische olie van thymus vulgaris. Deze veelvoorkomende tijmsoort bedekt in warme streken de rotsachtige bodem waar alleen de taaiste planten overleven. Niet zelden dat tijm daar in het gezelschap staat van rozemarijn, lavendel en munt, planten die familie van elkaar zijn.

Groeiwijze en soorten
Tijmblaadjes groeien aan lage houtige struiken die gemiddeld twintig centimeter hoog worden en zo’n zes jaar oud. In de zomermaanden bloeit de plant, waarbij de paarse bloemen een bron van nectar zijn voor bijen. Wij mensen doen ons vervolgens tegoed aan de honing. Tijm kent wel tweehonderd soorten. Bekend is de citroentijm die vaak als bodembedekker gebruikt wordt. Een rijkbloeiende variant is wilde kruiptijm (thymus serpyllum), die je zelfs in milde wintermaanden nog kunt plukken.

Plukken en verwerken
Omdat de smaak en geur van tijm nogal dominant zijn, heb je er maar een enkel takje van nodig. Knip een takje niet te diep af; op verhoute delen wil de plant niet meer uitlopen. Ris de blaadjes van de takjes, en hak deze, eventueel met de jonge takjes, fijn. Dat kan zowel vers geplukt, of gedroogd. Tijm kan het beste met een gerecht meestoven.

Voedingswaarde
Het aantal werkzame stoffen in tijm is eindeloos. Niet verwonderlijk dat de industrie het massaal verwerkt in schoonheidsproducten, schoonmaakmiddelen, als grondstof voor insecticiden en het bereiden van likeur. Ook de farmaceutische industrie maakt er veelvuldig gebruik van. Als oogstdeelnemers is het goed te weten dat het onder meer antibacterieel is, helpt bij spijsverteringsproblemen en luchtweginfecties, en kalmerende stoffen bevat.
Misschien wel het allerbelangrijkste is dat het heerlijk geurt en smaakt.

Gebruik
Tijm wordt gebruikt voor het zetten van thee, in gerechten uit zuidelijke streken en voor medicinaal gebruik. Onder het kruid citroenmelisse staat beschreven hoe je er thee van zet. Vanzelfsprekend laat het zich met andere kruiden combineren (denk aan munt, rozemarijn, lavendel of rozemarijn). Tijm en citroen hebben het goed met elkaar. Het internet staat vol tijmrecepten. Smulweb kent maar liefst eenentwintigduizendzeshonderdvijftig (uitgeschreven is het nog indrukwekkender) recepten. Bij problemen met de hoge en lage luchtwegen, kan een stoombad met tijm verlichting bieden.

 

Recepten

Zaterdag 11 mei: Plantjesmarkt. Bestel nu je moestuinpakket in de voorverkoop!

X