Skip to main content

Tomaat

Wat is een tomaat?
De tomaat is eigenlijk een vrucht van de tomatenplant (Solanum lycopersicum) en is culinair gezien een groente. De plant behoort tot de nachtschadefamilie.

Hoe smaakt een tomaat?
Tomaat smaakt naar tomaat, lastig uit te leggen. De smaak is een combinatie van zoet en zuur. Als de tomaat aan de plant gerijpt is en dus van dichtbij komt, komt de smaak veel meer tot zijn recht.

Welk deel is eetbaar?
De hele tomaat is eetbaar, alleen het kroontje niet.

Hoe oogst je tomaten?
Duw bij de kroon met je duim de tomaat van de steel af. Daar zit een klein knikje. Dit gaat het makkelijkste bij wat kleinere tomaten. Bij de grotere tomaten vind je het misschien makkelijker om een schaartje te gebruiken. Je knipt dan net boven het kroontje. Het liefst oogst je de tomaat mét het kroontje, dit maakt de vrucht minder vatbaar voor schimmels.

Hoe bewaar je tomaten?
Bewaar je tomaten niet in de koelkast maar eerder op een koele plek (12°C). Zo blijven ze een week goed. Tomaten leg je beter niet bij komkommersbroccoliaubergineschampignons en koolsoorten.

Wat kun je er allemaal mee?
Je kunt ze rauw eten in een salade of gevuld met garnaaltjes. Of je maakt er soep of saus van of bereidt ze gevuld in de oven.

Heb je al zin gekregen om met deze lekkere groente aan de slag te gaan? Kies dan snel één van deze recepten met tomaten uit en maak deze favoriet van onze mede oogstaandeelhouders. Hier ga je vast en zeker van genieten.

Recepten

Een lekker recept met tomaten én verse oregano van onze oogstdeelnemer L. Vas:

Culy Homemade: ons favoriete recept voor pasta in de zomer

Vega zomer pasta

26 juni, 17 juli, 21 augustus bloemenworkshop plukken en schikken

X