Tuinbonen

Wat zijn tuinbonen
Tuinbonen zijn stevige, fluweelachtig behaarde peulen met 2 tot 5 dikke, platte bonen.

Hoe smaken tuinbonen
Tuinbonen zijn het lekkerst als ze jong geoogst worden. Dan hebben ze een wat vlezige structuur en zoete smaak. Als de tuinbonen ouder worden kunnen ze melig worden en meer bitter van smaak.

Welk deel is eetbaar?
De uit de peulen gedopte (uit de peul duwen) tuinbonen. Als de tuinbonen wat ouder worden kun je ervoor kiezen de bonen dubbel te doppen, wat extra werk maar ook extra lekker!

Oogstinstructies
Dat doe je door de tuinbonen af te knippen of door ze te plukken. Het plukken gaat makkelijker als je de peulen van de stam draait. Let er bij het plukken op dat je de plant niet beschadigt.

Hoe bewaar je tuinbonen
Bewaar ongedopte tuinbonen bij een temperatuur van 10°C. Zo zijn ze ca. 2 weken te bewaren.

Wat kun je er allemaal mee?
Serveer tuinbonen eens met een lekkere mosterd- of tomatensaus. Met blokjes ham en ui is ook heerlijk. Of wat dacht je van tuinbonen in een (rauwkost)salade met bijvoorbeeld komkommer en kipreepjes? Doe ze ook eens door de pasta, met room en schapenkaas bijvoorbeeld. Iets oudere bonen kun je gepureerd verwerken in dipsauzen of soep. Eet tuinbonen niet rauw.

Heb je al zin gekregen om met deze lekkere groente aan de slag te gaan? Kies dan snel één van deze recepten met tuinbonen uit en maak deze favoriet van onze mede oogstaandeelhouders. Hier ga je vast en zeker van genieten.

Recepten