Venkel

Wat is venkel?
Deze Aziatische groente is een echte smaakmaker in de keuken en is te herkennen aan zijn witte bol met  groene uitschieters. Venkel valt onder de wortelgewassen. Ook de zaadjes van de venkel zijn populair, daar kun je bijvoorbeeld lekkere kniepertjes mee maken.

Hoe smaakt venkel?
Venkel heeft een uitgesproken, anijsachtige smaak. Deze opvallende verschijning is een beetje zoet, maar ook wat pittig als je hem rauw eet. Als je venkel kookt, wordt de smaak zachter.

Welk deel is eetbaar?
Voor de bereiding snijd je de stronk en groene stelen af. Gooi het groen vooral niet weg, want dit is een geweldige garnering voor je gerecht. Als je de groente rauw gebruikt, verwijder je ook de kern van de venkel.

Oogstinstructies
Snijd de venkel onder de bol op grondhoogte met een mesje af.

Hoe bewaar je venkel?
Hoe verser de venkel, des te lekkerder hij is. Als je hem pas later wil gebruiken, kun je hem het beste in vershoudfolie wikkelen en in de koelkast. Dan blijft hij ongeveer een week goed. Als je hem langer wilt bewaren, kun je de venkel enkele minuten blancheren en vervolgens invriezen. Dan is de groente ongeveer zes maanden houdbaar.

Wat kun je er allemaal mee?
De mogelijkheden zijn eindeloos! Je kunt hem bakken, grillen, koken, stoven, gebruiken in salades, soepen, sausjes en ga zo maar door. Je kunt er zelfs ijs van maken!

Heb je al zin gekregen om met deze lekkere groente aan de slag te gaan? Kies dan snel één van deze recepten met venkel uit en maak deze favoriet van onze mede oogstaandeelhouders. Hier ga je vast en zeker van genieten.

 

Recepten