Skip to main content

Venkel

Wat is venkel?
Deze Aziatische groente is een echte smaakmaker in de keuken en is te herkennen aan zijn witte bol met  groene uitschieters. Venkel valt onder de wortelgewassen. Ook de zaadjes van de venkel zijn populair, daar kun je bijvoorbeeld lekkere kniepertjes mee maken.

Hoe smaakt venkel?
Venkel heeft een uitgesproken, anijsachtige smaak. Deze opvallende verschijning is een beetje zoet, maar ook wat pittig als je hem rauw eet. Als je venkel kookt, wordt de smaak zachter.

Welk deel is eetbaar?
Voor de bereiding snijd je de stronk en groene stelen af. Gooi het groen vooral niet weg, want dit is een geweldige garnering voor je gerecht. Als je de groente rauw gebruikt, verwijder je ook de kern van de venkel.

Oogstinstructies
Snijd de venkel onder de bol op grondhoogte met een mesje af.

Hoe bewaar je venkel?
Hoe verser de venkel, des te lekkerder hij is. Als je hem pas later wil gebruiken, kun je hem het beste in vershoudfolie wikkelen en in de koelkast. Dan blijft hij ongeveer een week goed. Als je hem langer wilt bewaren, kun je de venkel enkele minuten blancheren en vervolgens invriezen. Dan is de groente ongeveer zes maanden houdbaar.

Wat kun je er allemaal mee?
De mogelijkheden zijn eindeloos! Je kunt hem bakken, grillen, koken, stoven, gebruiken in salades, soepen, sausjes en ga zo maar door. Je kunt er zelfs ijs van maken!

Heb je al zin gekregen om met deze lekkere groente aan de slag te gaan? Kies dan snel één van deze recepten met venkel uit en maak deze favoriet van onze mede oogstaandeelhouders. Hier ga je vast en zeker van genieten.

 

Recepten

Een recept van de Lidl, gedeeld door en aangepast door Martine Hinterding.

Benodigdheden voor 4 personen
1 knolselderij
3 kleine venkelknollen
2 uien
bosje selderij
3 teentjes knoflook
2/3 bakje kastanjechampignons
3 blokjes groentebouillon
1 1/2 liter water
Limoen- of citroensap
100 ml kookroom
Olijfolie
Olijfolie met truffelaroma als je dat hebt
Zout en peper
Tijm

Schil de knolselderij en snijd in blokjes. Verwijder de harde onderkant van de venkel en snijd de venkel in stukjes. Hak de tenen knoflook en snipper de uien.

Verhit in een soeppan wat olijfolie en fruit de ui met de helft van de knoflook een paar minuten. Voeg de knolselderij, selderij en venkel toe en bak nog ongeveer 5 minuten. Voeg daarna het water met de verkruimelde bouillonblokjes toe en laat 20 minuten doorkoken op laag vuur.

Bak de in stukjes gesneden kastanjechampignons in wat olijfolie samen met de rest van de knoflook en voeg wat tijm naar smaak toe.

Pureer de soep. Om te voorkomen dat het te dun wordt naar onze smaak halen we de vaste delen altijd door een zeef (met pan eronder!) en voegen slechts een deel van het vocht toe. Dan krijg je een te dikke soep maar kun je in delen het vocht toevoegen tot wat je zelf lekker vindt.
Voeg de kookroom toe en breng de soep op smaak met zout, peper en wat citroen- of limoensap. Schep in kommen of diepe borden en verdeel de champignons erover. Als je olijfolie met truffelaroma in huis hebt is het lekker om nog een klein beetje hiervan op het laatst toe te voegen.

Eet smakelijk!

Het bloemenplukseizoen is voorbij en de pluktuin gesloten. In 2025 ben je weer van harte welkom!

X